Waterhardheid Oudeschip (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het drinkwater in Oudeschip. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oudeschip telt 255 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oudeschip hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Eemsmond.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Oudeschip

Men kan een waterhardheid van 12,50 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is debat over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Oudeschip waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 12,50 dH in Oudeschip**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oudeschip

Calculatie voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oudeschip?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudeschip is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.