Waterhardheid Oudesluis (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Oudesluis kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Oudesluis is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oudesluis biedt plaats aan 750 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oudesluis maakt deel uit van de gemeente Schagen. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Oudesluis

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Oudesluis waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Oudesluis**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Oudesluis

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Oudesluis?

Een ieder ondervindt volledig zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oudesluis is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.