Waterhardheid Oudheusden (Heusden)

Zacht
0
6,89
dH
7,56
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Oudheusden is 6,89 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Oudheusden is 7,56 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Oudheusden maakt deel uit van de gemeente Heusden. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Oudheusden

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,89 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,89 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Oudheusden objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,89 Duitse graden in Oudheusden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oudheusden

Rekensom voor 6,89 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Oudheusden?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudheusden is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,89 naar 0 dH te reduceren.