Waterhardheid Oudkarspel (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Oudkarspel kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Oudkarspel is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Oudkarspel ligt in de gemeente Schagen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Oudkarspel

U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van de vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Oudkarspel objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Oudkarspel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oudkarspel

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Oudkarspel?

Iedereen ervaart zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudkarspel is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te reduceren.