Waterhardheid Overasselt (Heumen)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Zo hard is het drinkwater in Overasselt. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Overasselt is een erg kleine woonplaats met 2.545 inwonenden. Overasselt is onderdeel van de gemeente Heumen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Overasselt

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,50 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Overasselt objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,50 dH in Overasselt**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Overasselt

Becijfering voor 7,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Overasselt?

Iedereen ervaart volledig onthard water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Overasselt is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.