Waterhardheid Overberg (Utrechtse Heuvelrug)

Zacht
0
5,10
dH
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Overberg heeft een minimale waterhardheid van plus minus 5,10 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 5,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,34 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Overberg is 6,20 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Overberg telt 1.315 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Overberg is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Overberg

De beleving van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,10 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 5,10 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Overberg waardevrij testen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,10 Duitse graden in Overberg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Overberg

Becijfering voor 5,10 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,10 dH x 180m3 = 16,34 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Overberg?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Overberg is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 5,10 naar 0 Duitse graden te verminderen.