Waterhardheid Overdinkel (Losser)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 Duitse graden. Zo hard is het water in Overdinkel. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Overdinkel biedt plaats aan 4.225 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Overdinkel hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Losser.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Overdinkel

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 7,50 dH "normaal" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Overdinkel objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,50 Duitse graden in Overdinkel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Overdinkel

Calculatie voor 7,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Overdinkel?

Iedereen ondervindt zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Overdinkel is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.