Waterhardheid Overloon (Boxmeer)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Overloon is 7,34 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Overloon is 9,97 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Overloon biedt plaats aan 3.605 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Overloon bevindt zich in de gemeente Boxmeer. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Overloon

U kunt een hardheid van 7,34 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Overloon waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Overloon**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Overloon

Berekening voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Overloon?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Overloon is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.