Waterhardheid Overveen (Bloemendaal)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Overveen. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Overveen is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Overveen is een kleine woonplaats met 4.160 inwoners. Overveen hoort bij de gemeente Bloemendaal. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Overveen

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Overveen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Overveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Overveen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Overveen?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Overveen is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.