Waterhardheid Panningen (Peel en Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Panningen (Kepel) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Panningen (Kepel) is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Panningen is een kleine woonplaats met 7.495 inwonenden. Panningen ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Peel en Maas.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Panningen

De perceptie van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de douchewand aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Panningen waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Panningen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Panningen

Berekening voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Panningen?

Een ieder beleeft volledig onthard water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Panningen is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.