Waterhardheid Papendrecht (Papendrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Papendrecht heeft een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Papendrecht is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Papendrecht biedt plaats aan 32.085 inwonenden. Dit is een vrij grote woonplaats. Papendrecht hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Papendrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Papendrecht

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de tegels dulden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Papendrecht objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Papendrecht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Papendrecht

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Papendrecht?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Papendrecht is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.