Waterhardheid Peest (Noordenveld)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het water in Peest minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Peest is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Peest biedt plaats aan 140 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Peest hoort bij de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Noordenveld.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Peest

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de tegels aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Peest waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Peest**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Peest

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Peest?

Een ieder beleeft onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Peest is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.