Waterhardheid Pesse (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Pesse is 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Pesse is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Pesse telt 1.570 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Pesse bevindt zich in de gemeente Hoogeveen. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Pesse

Mensen kunnen een hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De perceptie van de vastgestelde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Pesse waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Pesse**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Pesse

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Pesse?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Pesse is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.