Waterhardheid Pesse (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Pesse bedraagt ongeveer 7,20 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Pesse is 7,60 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Pesse hoort bij de gemeente Westerveld. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Pesse

Mensen kunnen een hardheid van 7,20 dH misschien "geen probleem" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 7,20 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Pesse objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,20 Duitse graden in Pesse**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Pesse

Calculatie voor 7,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Pesse?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Pesse is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,20 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.