Waterhardheid Petten (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Petten minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Petten is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Petten biedt plaats aan 1.665 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Petten maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Petten

De ervaring van een gegeven waterhardheid is zeer subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Petten objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Petten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Petten

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Petten?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Petten is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.