Waterhardheid Piershil (Korendijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Piershil. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Piershil is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Piershil telt 1.635 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Piershil maakt deel uit van de gemeente Korendijk. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Piershil

De betekenis van een bepaalde hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Piershil waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Piershil**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Piershil

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Piershil?

Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Piershil is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.