Waterhardheid Plasmolen (Mook en Middelaar)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Plasmolen (De Plasmeule) is ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Plasmolen (De Plasmeule) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Plasmolen is een erg kleine woonplaats met 320 inwoners. Plasmolen hoort bij de gemeente Mook en Middelaar. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Plasmolen

De waarneming van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 dH "OK" vinden en het ontkalken van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Plasmolen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,34 dH in Plasmolen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Plasmolen

Becijfering voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Plasmolen?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Plasmolen is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.