Waterhardheid Poederoijen (Zaltbommel)

Zacht
0
6,22
dH
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,22 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Poederoijen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Poederoijen is 6,90 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Poederoijen is een kleine woonplaats met 980 inwoners. Poederoijen hoort bij de gemeente Zaltbommel. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Poederoijen

De betekenis van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,22 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 6,22 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Poederoijen objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,22 dH in Poederoijen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Poederoijen

Becijfering voor 6,22 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Poederoijen?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Poederoijen is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,22 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.