Waterhardheid Poeldijk (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Poeldijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Poeldijk is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Poeldijk telt 5.710 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Poeldijk bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Poeldijk

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Poeldijk objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Poeldijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Poeldijk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Poeldijk?

Iedereen ervaart zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Poeldijk is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.