Waterhardheid Poortugaal (Albrandswaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Poortugaal is 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Poortugaal is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Poortugaal biedt plaats aan 9.890 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Poortugaal hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Albrandswaard.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Poortugaal

Iemand kan een hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De betekenis van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Poortugaal waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Poortugaal**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Poortugaal

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Poortugaal?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Poortugaal is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.