Waterhardheid Puiflijk (Druten)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Puiflijk is ongeveer 7,30 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Puiflijk telt 1.200 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Puiflijk hoort bij de gemeente Druten. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Puiflijk

De indruk van een vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 7,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Puiflijk waardevrij meten

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,30 dH in Puiflijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Puiflijk

Becijfering voor 7,30 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Puiflijk?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Puiflijk is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.