Waterhardheid Purmer (Edam-Volendam)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Purmer ligt rond 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Purmer is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Purmer biedt plaats aan 105 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Purmer hoort bij de gemeente Edam-Volendam. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Purmer

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Purmer waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Purmer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Purmer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Purmer?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Purmer is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.