Waterhardheid Purmerend (Purmerend)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Purmerend is 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Purmerend is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Purmerend is onderdeel van de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een vrij grootschalige woonplaats met 79.480 inwonenden. Purmerend maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Purmerend.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Purmerend

De betekenis van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douchekranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Purmerend objectief testen

Je kunt de mineralen in water testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Purmerend**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Purmerend

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Purmerend?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Purmerend is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.