Waterhardheid Purmerland (Landsmeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Purmerland heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Purmerland is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Purmerland is een kleine woonplaats met 410 inwonenden. Purmerland is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Landsmeer.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Purmerland

Men kan een waterhardheid van 6,00 dH misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Purmerland objectief meten

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Purmerland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Purmerland

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Purmerland?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Purmerland is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.