Waterhardheid Puth (Schinnen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Puth (Pöt) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Puth (Pöt) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Puth is een kleine woonplaats met 2.010 inwoners. Puth hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Schinnen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Puth

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,34 Duitse graden misschien "OK" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Puth waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Puth**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Puth

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Puth?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Puth is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.