Waterhardheid Putte (Woensdrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Putte kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Putte is 10,98 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Putte telt 3.710 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Putte hoort bij de gemeente Woensdrecht. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Putte

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Putte objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Putte**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Putte

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Putte?

Een ieder ondervindt kalkvrij drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Putte is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.