Waterhardheid Putten (Putten)

Zacht
0
6,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,70 Duitse graden. Zo hard is het water in Putten. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Putten telt 23.960 inwoners. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Putten hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Putten.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Putten

De waarneming van een gegeven hardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,70 dH "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,70 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Putten waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,70 Duitse graden in Putten**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Putten

Rekensom voor 6,70 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Putten?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Putten is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,70 naar 0 dH terug te brengen.