Waterhardheid Puttershoek (Binnenmaas)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Puttershoek. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Puttershoek is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Puttershoek biedt plaats aan 6.855 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Puttershoek maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Binnenmaas.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Puttershoek

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH misschien "normaal" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Puttershoek waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Puttershoek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Puttershoek

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Puttershoek?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine restant komt doorgaans voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Puttershoek is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.