Waterhardheid Raalte (Raalte)

Zacht
0
6,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,40 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Raalte. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalkvormende deeltjes.

Raalte telt 18.915 inwonenden. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Raalte maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Raalte.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Raalte

De perceptie van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,40 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de kranen accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,40 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Raalte waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,40 Duitse graden in Raalte**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Raalte

Berekening voor 6,40 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Raalte?

Een ieder beleeft zacht water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Raalte is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.