Waterhardheid Raamsdonk (Geertruidenberg)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Raamsdonk is 7,90 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Raamsdonk telt 2.090 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Raamsdonk hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Geertruidenberg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Raamsdonk

Men kan waterhardheid van 7,90 dH misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water van 7,90 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Raamsdonk objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,90 dH in Raamsdonk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Raamsdonk

Becijfering voor 7,90 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Raamsdonk?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Raamsdonk is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.