Waterhardheid Raamsdonksveer (Geertruidenberg)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Raamsdonksveer. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkdeeltjes.

Raamsdonksveer is een relatief kleine woonplaats met 12.490 inwoners. Raamsdonksveer bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Geertruidenberg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Raamsdonksveer

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,90 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water van 7,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Raamsdonksveer waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,90 dH in Raamsdonksveer**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Raamsdonksveer

Rekensom voor 7,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Raamsdonksveer?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Raamsdonksveer is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,90 naar 0 dH te reduceren.