Waterhardheid Radewijk (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Zo hard is het kraanwater in Radewijk minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Radewijk is 9,80 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Radewijk biedt plaats aan 635 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Radewijk bevindt zich in de gemeente Hardenberg. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Radewijk

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "OK" vinden en dus het ontkalken van de kranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Radewijk objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,60 Duitse graden in Radewijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Radewijk

Calculatie voor 7,60 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Radewijk?

Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Radewijk is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.