Waterhardheid Radio Kootwijk (Apeldoorn)

Zacht
0
4,90
dH
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,90 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Radio Kootwijk minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Radio Kootwijk is 6,50 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Radio Kootwijk telt 95 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Radio Kootwijk hoort bij de gemeente Apeldoorn. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Radio Kootwijk

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,90 dH wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 4,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Radio Kootwijk objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,90 dH in Radio Kootwijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Radio Kootwijk

Calculatie voor 4,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Radio Kootwijk?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Radio Kootwijk is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.