Waterhardheid Randwijk (Overbetuwe)

Zacht
0
4,80
dH
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Randwijk is 4,80 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Randwijk is 7,90 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Randwijk is een erg kleine woonplaats met 1.425 inwonenden. Randwijk maakt deel uit van de gemeente Overbetuwe. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Randwijk

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 4,80 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schrobben van de tegels accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 4,80 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Randwijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,80 dH in Randwijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Randwijk

Berekening voor 4,80 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Randwijk?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Randwijk is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,80 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.