Waterhardheid Ransdaal (Voerendaal)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Ransdaal (Ranzel) is 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Ransdaal (Ranzel) is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Ransdaal telt 935 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ransdaal is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Voerendaal.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Ransdaal

De gewaarwording van een gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "OK" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Ransdaal waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Ransdaal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ransdaal

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Ransdaal?

Een ieder ervaart kalkvrij leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ransdaal is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.