Waterhardheid Ravenswaaij (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,90 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Ravenswaaij. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Ravenswaaij is 11,50 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Ravenswaaij biedt plaats aan 405 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ravenswaaij ligt in de gemeente Buren. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Ravenswaaij

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water van 4,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Ravenswaaij objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,90 Duitse graden in Ravenswaaij**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ravenswaaij

Becijfering voor 4,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ravenswaaij?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ravenswaaij is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.