Waterhardheid Reek (Landerd)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Reek. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Reek is 10,98 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Reek biedt plaats aan 1.725 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Reek hoort bij de gemeente Landerd. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Reek

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 dH "normaal" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Reek objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Reek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met totaal onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Reek

Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Reek?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Reek is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.