Waterhardheid Rekken (Berkelland)

Zacht
0
7,40
dH
Tamelijk hard
3
8,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,40 dH. Zo hard is het kraanwater in Rekken minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Rekken is 8,70 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Rekken is een kleine woonplaats met 1.465 inwoners. Rekken maakt deel uit van de gemeente Berkelland. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Rekken

De waarneming van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,40 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 7,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Rekken objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,40 dH in Rekken**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Rekken

Calculatie voor 7,40 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Rekken?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rekken is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,40 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.