Waterhardheid Renswoude (Renswoude)

Zacht
0
6,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Renswoude. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Renswoude is een kleine woonplaats met 4.895 inwoners. Renswoude is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Renswoude.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Renswoude

De betekenis van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,10 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Renswoude waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,10 dH in Renswoude**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Renswoude

Rekensom voor 6,10 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Renswoude?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Renswoude is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.