Waterhardheid Reusel (Reusel-De Mierden)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,41 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Reusel. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Reusel is een zeer kleine woonplaats met 8.395 inwonenden. Reusel maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Reusel-De Mierden.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Reusel

Mensen kunnen een hardheid van 9,41 Duitse graden misschien "OK" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 9,41 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Reusel waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 9,41 Duitse graden in Reusel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Reusel

Berekening voor 9,41 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Reusel?

Praktisch iedereen beleeft onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Reusel is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 9,41 naar 0 Duitse graden te reduceren.