Waterhardheid Reuver (Beesel)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Reuver (De Ruiver). Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Reuver (De Ruiver) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Reuver biedt plaats aan 11.190 inwoners. Het is een redelijk kleine woonplaats. Reuver hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Beesel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Reuver

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Reuver waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in water meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Reuver**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Reuver

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Reuver?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Reuver is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 7,34 naar 0 dH te verminderen.