Waterhardheid Rha (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Rha is 7,30 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Rha is 12,40 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rha telt 95 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Rha maakt deel uit van de gemeente Bronckhorst. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Rha

De ervaring van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,30 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water van 7,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Rha objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,30 dH in Rha**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Rha

Becijfering voor 7,30 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Rha?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rha is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.