Waterhardheid Rhee (Assen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Rhee. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Rhee is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Rhee is onderdeel van de gemeente Assen. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Rhee

Men kan waterhardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Rhee waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Rhee**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Rhee

Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Rhee?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine residu komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rhee is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.