Waterhardheid Rheeze (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Rheeze. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Rheeze is 9,80 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rheeze is een kleine woonplaats met 325 inwoners. Rheeze hoort bij de gemeente Hardenberg. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Rheeze

De perceptie van een gegeven hardheid is merkbaar persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Rheeze waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 7,60 dH in Rheeze**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Rheeze

Becijfering voor 7,60 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Rheeze?

Iedereen ervaart onthard water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt veelal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rheeze is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.