Waterhardheid Rheezerveen (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Rheezerveen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 7,60 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Rheezerveen is 9,80 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Rheezerveen is een zeer kleine woonplaats met 665 inwoners. Rheezerveen hoort bij de gemeente Hardenberg. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Rheezerveen

Mensen kunnen een hardheid van 7,60 dH misschien "normaal" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Rheezerveen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,60 dH in Rheezerveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Rheezerveen

Rekensom voor 7,60 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Rheezerveen?

Praktisch iedereen ondervindt onthard water als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rheezerveen is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.