Waterhardheid Rhenen (Rhenen)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Rhenen ligt in de buurt van 6,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Rhenen is een vrij kleine woonplaats met 14.605 inwoners. Rhenen bevindt zich in de gemeente Rhenen. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Rhenen

Iemand kan een hardheid van 6,50 Duitse graden "acceptabel" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Rhenen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,50 Duitse graden in Rhenen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rhenen

Rekensom voor 6,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Rhenen?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rhenen is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.