Waterhardheid Rhenoy (Geldermalsen)

Zacht
0
7,00
dH
Tamelijk hard
3
9,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Rhenoy kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad is 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Rhenoy is 9,20 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Rhenoy telt 690 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Rhenoy is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Rhenoy

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het boenen van de douchewand dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Rhenoy objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 Duitse graden in Rhenoy**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rhenoy

Becijfering voor 7,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Rhenoy?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rhenoy is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.