Waterhardheid Rhoon (Albrandswaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Rhoon is ongeveer 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Rhoon is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Rhoon is een betrekkelijk kleine woonplaats met 15.200 inwoners. Rhoon is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Albrandswaard.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Rhoon

De ervaring van een vastgestelde hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de tegels accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Rhoon objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Rhoon**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Rhoon

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Rhoon?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rhoon is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.