Waterhardheid Ridderkerk (Ridderkerk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Ridderkerk ligt in de buurt van 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Ridderkerk is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Ridderkerk is een tamelijk grote woonplaats met 45.325 inwoners. Ridderkerk bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Ridderkerk.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Ridderkerk

U kunt waterhardheid van 4,98 dH wellicht "prima" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Ridderkerk waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Ridderkerk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Ridderkerk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Ridderkerk?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ridderkerk is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.