Waterhardheid Riethoven (Bergeijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Riethoven is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Riethoven is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Riethoven is een kleine woonplaats met 2.360 inwoners. Riethoven bevindt zich in de gemeente Bergeijk. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Riethoven

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Riethoven objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Riethoven**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Riethoven

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Riethoven?

Een ieder ervaart onthard drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Riethoven is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.